הנגשת אתרי וויקס
- Alex Ron
- 22 בינו׳ 2021
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 24 ביולי 2023
אחד הנושאים הלוהטים לאחרונה בקרב בוני ובעלי אתרים הוא שאלת ההנגשה. לצערי זה לא נושא לוהט בגלל המודעות החברתית ההולכת וגוברת, אלא בגלל חקיקה שעברה בנושא ומגדירה מיהם בעלי העסקים שמחוייבים להנגיש את אתריהם לבעלי מוגבלויות. החקיקה מנוסחת, כדרכה של חקיקה, בצורה שלא תמיד ברורה למי שלא למד משפטים, ואי הודאות בקרב בעלי האתרים הקטנים גדולה. באתי להשקיט את הדאגות!

עדכון ספטמבר 2022: בעקבות כתבה ששודרה לאחרונה עלתה מאוד המודעות של בעלי ובעלות עסקים קטנים לצורך בהנגשה, וגם להיותם חשופים לתביעות במידה האתר דורש הנגשה ואינו מונגש. כדי לעשות קצת סדר, חשוב להבהיר כי אם האתר אינו מונגש, עו"ד יכול לשלוח לכם מכתב לפני תביעה ובו דרישה להנגשת האתר, אך זאת כל עוד יש באתר הצהרת נגישות. במידה ולא קיימת הצהרת נגישות, ניתן לתבוע מייד ללא מכתב התראה. הצהרת נגישות היא עמוד באתר בו מצהירים על פעולות ההנגשה שנעשו באתר (במידה ולעסק יש מיקום פיזי- אז גם בו), וכן נותנים פרטי קשר של אחראי.ת ההנגשה של הארגון. ההמלצה היא להעזר בעו"ד לשם כתיבת ההצהרה. הנה הצהרת הנגישות של אלצ'קה, לדוגמא.
מהי המטרה של נגישות של אתר אינטרנט?
כשאנחנו מדברים על נגישות אנחנו בעצם מדברים על כך שבעלי מוגבלויות יוכלו לצרוך את תכני האתר בצורה אופטימלית. לאחרונה עברה חקיקה שמסדירה את התחום גם בכל הנוגע לבעלי אתרים של עסקים קטנים, ויש חובת הנגשה בהתאם לגודל המחזור ופרמטרים נוספים.
לפני שאתם רצים לבדוק אם חלה עליכם חובת הנגשה, אני רוצה להציע לכם פשוט להנגיש. למה? משתי סיבות. הראשונה היא הסיבה הערכית- כי אני מאמינה שאתם באמת רוצים שכל מי שנכנס לאתר שלכם יוכל לצרוך את התכנים שלו בצורה המיטבית עבורו. והשנייה היא השיווקית- כי כל מה שטוב לנגישות, טוב גם לגוגל. במילים אחרות, הנגשת האתר שלכם לפי כללי ההנגשה תואמת גם את העקרונות האופטימליים של בניית האתר עבור גוגל (מה שנקרא SEO), כך שלמעשה אתם מרוויחים פעמיים ולא מפסידים דבר.
מילה על תוסף נגישות
הנגשה לבעלי מוגבלויות לא קשורה להתקנת תוסף הנגשה (האייקון הקטן עם אדם על כסא גלגלים שרואים בחלק מהאתרים, שלחיצה עליו מגדילה את הכתב)- לשון החוק לא דורשת התקנת תוסף זה, ולבעלי מוגבלויות שנזקקים להנגשה דיגיטלית יש את הכלים שהם זקוקים להם לשם גלישה באינטרנט. גם בהקשר של שימושיות האתר- תוסף נגישות לא תמיד עושה חסד עם האתר, לעתים הוא מעוות אותו, וכאמור- לא הכרחי לשם שמירה הן על החוק והן על מהות ההנגשה. מה שכן, אני ממליצה בחום, כחלק מבדיקות הרספונסיביות של סוף תהליך הבנייה, להגדיל את האתר בדפדפן ולבדוק איך הוא נראה.

כך שבשורה התחתונה- בין אם אתם מחוייבים להנגיש את האתר על פי החוק או לא, אני מציעה לכם להפנים את עקרונות ההנגשה ולבנות את האתר לפיהם. זה לא מורכב, זו קארמה טובה וזה אפילו עשוי לסייע לקידום של האתר שלכם ולחוויית המשתמשים שלו.
איך מנגישים אתר וויקס?
המערכת של וויקס בנויה מאחורי הקלעים כך שהרבה דברים טכניים כבר נעשו עבורכם, ומה שנשאר לכם לעשות הוא פשוט לבנות את האתר נכון ולהקפיד על כמה עקרונות לא מורכבים, ולמעשה די אינטואיטיביים. קבלו רשימה חלקית שמעבירה את העקרונות המרכזיים:
הגדרת השפה העיקרית באתר
את זה עושים ב- dashboard, תחת settings. אם האתר שלכם הוא בעברית, אזי שפת האתר צריכה להיות כמובן עברית. שפת ברירת המחדל באתר וויקס היא אנגלית, ומעבר לנגישות- כדאי לדעת ששפת האתר משפיעה על הגדרות בחלק מהאלמנטים של האתר, למשל בבלוג או בחנות. כך, אם יש לכם אתר בעברית אך שפת האתר מוגדרת כאנגלית, עמוד הבלוג שלכם ועמודי המוצר בחנות יהיו מיושרים לשמאל ולא תדעו למה!
שימוש בסוגי פונט ברורים בגודל קריא
כלל האצבע הוא שהפונט של הטקסט הרץ באתר צריך להיות לא קטן מ- 16.
שימוש בקונטרסטים טובים בין צבע הרקע לצבע הטקסט
הקפידו על זה לא רק בטקסטים ה"גדולים", אלא גם בתפריטים, בכפתורים ובלינקים באתר.
הגדרת image alts
זהו השם שאתם נותנים לתמונות שלכם, כדי שגוגל ואנשים בעלי מוגבלות ראייה יוכלו לדעת מה יש בתמונה. הקפידו לתת שם גם לאייקונים, לוגואים ועוד- ממש לכל אלמנט גרפי שיש באתר.
הגדרת כותרות נכונה ומסודרת (h1-h5)
(לא יודעים מה זה? קראו על זה במדריך ה- SEO המתוקצר שלי), והקפדה על התאמה בין כותרת h1 שלכם לבין ה- page title כפי שהיא מוגדרת בהגדרות ה- SEO שלכם עבור גוגל. הקפידו על הגדרת כותרות גם בעמודי הבלוג שלכם, במידה ויש לכם בלוג- כותרת ראשית, כותרת משנה וטקסט רץ מובחנים ביניהם אוטומטית ע"י גודל הכתב, וכאמור זה משרת גם את מטרות ההנגשה וה- SEO (עוד על SEO לאתר שלכם אתם יכולים לקרוא כאן).
היררכיית עמוד נכונה
הקפידו באופן כללי על בניית חלקי העמוד בצורה הגיונית והיררכית כך שיהיה מובן למי שקורא אותו, הן באמצעות מכשירי עזר והן בלעדיהם. האמינו לי, הגולשים שלכם רוצים אתר מובן, יותר משהם רוצים אתר מתחכם.
בעמודים בעלי תוכן רב, בהם חשוב במיוחד לארגן את התוכן בצורה הגיונית ונוחה לקריאה, מומלץ לעשות שימוש בתפריטים פנימיים, עוגנים או לכל הפחות כפתור של "חזרה לראש העמוד", כך שלגולשים יהיה קל למצוא את דרכם בקלות.
כיתוב על כפתורים ומיקרוקופי
כשיוצרים לינקים או כפתורים- המנעו מלכתוב בצורה לקונית "להמשך קריאה", במקום זה פרטו: "לקריאה נוספת על בניית אתרי וויקס" (במידה ואתם בונים אתרי וויקס). בנוגע ללינקים, הדרישה היא להבחין בינם לבין יתר הטקסט בצורה שאינה רק צבע אחר (למשל ע"י קו תחתון). אה, ובקשה אישית שלי- בבקשה אל תכתבו "קרא עוד"! אלא אם האתר שלכם פונה בלעדית למין הגברי- אנחנו כבר בשנת 2021, שיוויוניות מגדרית זה ה-דבר, ויש מספיק חלופות לשוניות פשוטות :)
הנגשת וידאו ואודיו באתר
יש להוסיף כתוביות. זה כמובן צריך להעשות בתכנת עריכה חיצונית ולא במערכת של וויקס.
חשוב לי להדגיש שוב שהרשימה הזו אינה סופית, אך היא כן כוללת את העקרונות המרכזיים והעיקריים. אפשר לקרוא מידע נוסף ומקיף יותר באתר של איגוד האינטרנט הישראלי, או באתר של נגישות ישראל. כמו כן, ניתן לפנות לחברות וארגונים המתמחים בהנגשת אתרים ולקבל את שירותיהם.
ועוד פיצ'ר קטן מוויקס שיעזור לכם להנגיש
סיימתם הכל? מעולה. עכשיו, אתם יכולים להכנס בהגדרות שבעורך שלכם ללשונית accessibility, שם נמצא כלי חדש של וויקס לבדיקת נגישות שנמצא כרגע בשלבי בטא. לחלק מכם תהיה גישה אליו, ולחלק לא. לאלו שלא נותר רק להמתין, ואלו שכן רואים אפשרות להפעלת הפיצ'ר, Accessibility Wizard שמו, לחצו עליו ותנו לו לסקור את כל האתר שלכם ולהתריע בפניכם על כל המקומות שבהם פספסתם ולהציע לכם לבצע תיקונים שישפרו הנגישות של האתר, ממש בדומה ל- SEO wiz. הפיצ'ר הזה הוא ממש חדש ואני עוד לא מכירה אותו מספיק טוב כדי לדעת עד כמה הוא מקיף, יסודי וגם גמיש כשצריך- כך שאני מציעה לא לפעול על אוטומט אלא באמת להבין מה אתם עושים ומה המטרה. זו כמובן עצה טובה לכל מצב, ובהקשר זה- טובה במיוחד.
וכמו תמיד, מוזמנים לכתוב אם יש לכם הערות, שאלות או מחשבות על הנושא, מקווה שעזרתי!